"värktabletts masken" drar ihop och rengör porerna!

Aspirinmask för klarare hy! En ansiktsmask som drar ihop och rengör porerna, ger hyn lyster och gör den jämn.

Aspirin: Är menat för att bota huvudvärk och feber och är antiinflammatoriskt, men acetylsalicylsyra blandat med vatten är lika med BHA-syra, och det är precis samma ingrediens som finns i många ansiktsrengöringar som man kan köpa dyrt från olika hudvårdsmärken.

Så här fungerar kemin
BHA-syra, beta hydroxy acid, är salicylsyra. För att bryta ner acetylsalicylsyran i aspirinen och få BHA-syrans egenskaper, blandar man bara aspirinen med vatten. När den får vatten på sig sker en kemisk reaktion som ger acetylsyra + salicylsyra i blandningen, och acetylsyra är samma ingrediens som ger vinäger dess sura smak och speciella lukt. Det kanske låter oroväckande att ha syror på huden, men det finns ofarliga syror och farliga, och både acetylsyra och salicylsyra är förstås ofarliga.

Hur fungerar BHA-syra?
BHA-syra är en mild kemisk peeling, som skalar bort döda, tråkiga hudceller och ger huden ny lyster. Den tränger ner i hudens porer en bit och löser upp fett som samlats där, vilket gör att huden blir klarare och renare från pormaskar och finnar. BHA tränger djupare ner i porerna och löser fett mycket bättre än dess systersyra, AHA-syra, och BHA är därtill mindre irriterande för hyn.

Vilka tabletter ska jag använda och vilka ska jag undvika?

Använd de tabletter som det står rätt och slätt "Aspirin 500 mg" på. de har färst bindningsämnen i sig. Magnecyl och de andra acetylsalicylsyreprodukterna har bland annat talk och olika stärkelser i sig förutom själva syran, de som bara heter "Aspirin" har lite majsstärkelse i sig, men inget talk. Använd inte heller brustabletter! Dessa funerar inte somaniktsmask, då de är för starka för huden.

Hur gör jag masken?
Krossa ungefär fyra aspirintabletter i en mortel eller med en sked. Krossa och mal tills de är finmalet pulver. Blanda med några droppar vatten eller valfri vätska. Applicera på rengjord hy och låt torka i någon kvart. När du sedan sköljer bort med vatten, passa på att skrubba huden väldigt lätt med de korn som blir från masken. Följ upp med en återfuktande kräm och eventuellt ansiktsvatten!

Vad ska jag tänka på?
Akta ögonen och munnen, masken ska inte användas där. Använd inte den här masken om du är allergisk mot aspirin. Skrubba inte hyn för hårt! Huden måste få ha kvar lite av sin naturliga barriär, och skrubbar du för hårt är det troligare att du får mer oren hy som en motreaktion från huden för att du skrubbat bort för mycket. BHA-syra tunnar ut huden lite, så använd inte masken för ofta och använd solskydd, det är jätteviktigt! Om du blir ovanligt röd eller irriterad, ta det lugnt. Vill du prova masken igen, gör en svagare blandning och prova på bara en liten del av hyn.

Kan jag använda något annat än vatten till att blanda aspirinen med?
Ja, många använder sig av aloe vera-gel, yoghurt, honung och olivolja eller jojobaolja.

Vad kostar det?
50 tabletter kostar mellan 50 och 60 kronor på Apoteket.

Hur ofta ska den användas?
En till två gånger i veckan brukar de flesta tycka är lagom, experimentera dig fram men ta det försiktigt i början så att huden får vänja sig!Kommentarer
lulillan

Åh jag har sett det där lite här och var men undrat lite om det verkligen kan fungera. Ska absolut testa det nån gång! Jag har ju använt andra ansiktsprodukter (betydligt dyrare sådana) med dessa syror så det är ju säkert effektivt och billigt!

2011-07-18 13:31:31
http://lulillan.wordpress.com
Karolina

Det där har jag hört talas om, men aldrig testat. Man kanske skulle göra det.

2011-07-18 13:35:05
http://viktkampen.blogg.se/
Carros Skönhet&Hälsa

Kan tänka mig att testa detta i T-zonen!

2011-07-18 13:38:52
http://carolineerlin.blogg.se/
Emma L

Brukar göra den en gång i veckan ungefär. Anpassar bindemedel (det jag blandar tabletterna med) efter säsong och det skick min hud är i. På vintern när huden är lite mera torr tar jag en fetare ansiktsmask eller hudkräm eller honung. På sommaren tar jag lite honung, turkisk yoghurt eller aloe vera. Funkar finfint och jämnar både ut hudtonen och hudens struktur. Aspirin och honung är dessutom båda antiinflammatoriska så när jag har problem med finnar eller liknande upplever jag att masken hämmar det riktigt bra!

2011-07-18 14:12:50
Malin R

Eftersom det är antiinflammatorisk kan den ev fungera på akne! :)

Flygvärdinnan

Tack för udda men coolt tips! Det ska jag testa. :)

2011-07-18 21:34:59
http://www.flygvardinnan.se
Sanna

Bra tips :) det ska jag prova

2011-07-18 22:11:10
http://pinksisters.blogg.se/
Rebbe

Detta har jag testat, både med vatten och med honung. Det funkar faktiskt superbra! Men använd hellre honung än vatten, för vattnet torkar och då trillar masken av. :// Honung har jag hört ska vara återfuktande också, det är bra eftersom aspirinet torkar ut huden en del.

2011-07-18 23:07:48
[SOFIA WESTERGREN]

askorbinsyra är bättre!

blanda askorbinsyra med någon olja, massera in i ansiktet och ånga samt torka bort med het tvättlapp.

2011-07-19 13:37:57
http://fiiiyah.blogg.se/
Emma

Det här ska provas. Jag har en ruskigt dålig hy period nu. :S

2011-07-19 15:45:19
http://ejjas.webblogg.se/
Sandra

Ska absolut testa det nu när jag har pmshy, desperat!

Katarina

Verkligen bra tips som ska provas :D

2011-07-20 22:52:59
http://brakatarina.se
Camilla arnesen

Är det åldersgräns på detta? Eller måste man ha recept? :)

2011-09-17 19:17:41
http://carnesen.myshowroom.se

Person:
spara?
Mail:

Web:

Text:

Trackback

RSS 2.0